COGS'a Başvuru
Son Güncelleme:
ODTÜ Bilişsel Bilimler'e başvuru hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
1. Gerekliliklerden birinde puanım yeterli değil. Başvurabilir miyim?
Başvuru ücreti israfı olur. Başvurular, biz onları görmeden önce enstitü tarafından taranır. Bu durumda başvurunuz bize ulaşmaz.
2. Dokümanlarımdan biri eksik. Başvurabilir miyim?
Hayır. Eksik olan derece belgesi (BS, BA, MS, MA, vb.) ise ve kabul edilen öğrencilerin yaklaşan kayıtlarından önce mezun olmanız bekleniyorsa, kurumunuz size beklenen mezuniyet mektubunu verebilir. veya daha önce mezun olduysanız ancak diplomanızı henüz almadıysanız geçici diploma alabilirsiniz.
3. Niyet mektubunda ne yazmam gerektiğini bilmiyorum. Şablon bir niyet mektubuyla başvurabilir miyim?
Bunu önermiyoruz. LOI'yi çok dikkatli okuyoruz. LOI için bölüm sayfalarında sorduğumuz soruları cevaplamanızı öneririz. Lütfen kısa tutun, bir veya iki sayfa yeterli.
4. Bölümünüze başvurmak için hazırlanmak istiyorum. Derslerinizi özel öğrenci olarak alabilir miyim?
Maalesef; Hayır. Bilişsel Bilimler bilgi seviyesine göre öğrenci kabul etmiyoruz. Zorunlu derslerimiz, aday öğrencileri hazırlamak için değil kabul edilen öğrencileri araştırmaya hazırlamak içindir. Her iki tür öğrenciye de hitap edecek kaynaklara sahip değiliz. Diğer dersler, temel Bilişsel Bilimler bilgisi gerektirir, bu nedenle onlar için yeterli temele sahip olmalısınız.
Başka bir kurumda öğrenim gören ve araştırmaları için gerekli dersleri o kurumda alamayan öğrencilerin özel öğrenci olmaları beklenir.
5. Eğer mülakat varsa mülakata çevrimiçi katılabilir miyim?
Resmi nedenlerle veya sağlık nedeniyle Ankara dışındaysanız veya ikametgahınız Türkiye dışındaysa ve bu durumları bir şekilde belgeleyebiliyorsanız, mülakata çevrimiçi katılabilirsiniz. Bu, Türk vatandaşları için her zaman son derece istisnai bir durum olarak kabul edilmekle birlikte Türkiye’de yerleşik olmayanlar için istisnai değildir.
6. Başvuran adaylar mülakata girecek mi?
Tezli programlar için mülakat yapılır. Tezsiz programlar için mülakat yapılmaz.
7. Tezli yüksek lisans için başvurular açılmadı. Bu tezli yüksek lisans yapamayacağım anlamına mı geliyor?
Kesinlikle hayır. Henüz Türkiye'de bilişsel bilimler lisans derecesi bulunmadığından, tüm yüksek lisans öğrencilerimizi öncelikle tezsiz olarak kabul ediyoruz; daha sonra, ilerlemelerine ve isteklerine bağlı olarak onları tezli programa taşıyoruz. Bu karar performansa dayalı olarak verilir. Tezli programlarımız araştırmalarımızı güçlü bir şekilde desteklemektedir.
Bilişsel bilimler alanında bir lisans dereceniz varsa ve tezli yüksek lisans programına geçmek istiyorsanız, hak kazanırsanız bunu yapmanız çok uzun sürmeyecektir.
Bu süreçle, aynı zamanda adaylarımızı hangi programa başvuracaklarını bilemeyerek ekstra başvuru ücreti ödemekten de korumaya çalışıyoruz.
8. Eğer bir tezli yüksek lisans programına başvurur ve kabul edilmezsem, tezsiz yüksek lisans programına başvurabilir miyim?
Hayır. Üniversite yönetmelikleri, başvurmadığınız bir programa sizi kabul etmemize izin vermez. Hem tezli hem de tezsiz seçenekler tarafımızdan ilan ediliyorsa ve hangisine başvuracağınızı öğrenmek istiyorsanız, önce SSS #7'ye bakın (yukarıda). İkinci olarak, bilişsel bilimler alanında bir dereceniz yoksa, tezli yüksek lisans başvurunuz mülakat aşamasına gelmeden yok sayılır. İnsanların paralarını başvuru ücretlerine boş yere harcamasını istemiyoruz.
9. Doktora programına başvurmak için Bilişsel Bilimler derecesine ihtiyacım var mı?
Hayır. İhtiyacınız olduğunu düşünürsek bilimsel hazırlık alırsınız.
10. Bilişsel Bilimler programına başvurmadan önce alana alışacağım kaynaklar nelerdir?
İlgili bazı bağlantılara aşağıda ulaşılabilir. Bu bağlantıların, alanımızın ihtiyaç duyduğu teknik eğitim miktarını tam olarak yansıtmayabileceklerini vurguluyoruz; ancak, size ne çalıştığımız hakkında genel bir fikir verebilirler. Bu konular üzerine nasıl çalıştığımız derslerimizde ayrıntılı olarak öğretilir. Programlama, modelleme gibi konularda eğitim almaya hazır olun. Bunları bilgisayar bilimi, dilbilim ve psikolojiye bazı giriş dersleriyle destekliyoruz. Felsefe ise bölümde öğrettiğimiz ortak alandır.
- https://plato.stanford.edu/entries/cognitive-science/
- https://mindmodeling.org/cogsci2017/
- Cognitive Science Society web sayfası altında listelenen makaleler: http://www.cognitivesciencesociety.org/
- http://cognet.mit.edu/
- Bilişsel bilimler alanındaki toplama çalışmalar, ör. Alanda çalışan akademik araştırmacılar tarafından açıklananlar:
- Bilişsel Bilimler üzerine klasik okumalar: https://cse.buffalo.edu/~rapaport/575/F07/classicreadings.html
- Bilişsel Bilimler alanı üzerine 10 klasik: http://cognitrn.psych.indiana.edu/rgoldsto/cogsci/classics.html
- Bilişsel bilimler alanında en etkili yüz çalışma: http://web.mnstate.edu/schwartz/cogsci100.htm