ODTÜ Bilişsel Bilimler Doktora Yeterlilik Sınavı Rehberi

Kısaltmalar:

  • QC Qualifier Committee (“Doktora Yeterlik Komitesi” (DYK) in yönetmelik)
  • EC Exam Committee (“Sınav Jürisi” in yönetmelik)
  • AB Annotated Bibliography (Açıklamalı Kaynakça)
  • ET Exam Term

Sınav Gereklilikleri

Aday tarafından hazırlanan AB + yazılı sınav + sözlü sınav

Açıklamalı Kaynakça (AB)

Kavram. “Bir açıklamalı kaynakça, kitaplara, makalelere ve belgelere yapılan alıntıların bir listesidir. Her alıntıyı kısa (genellikle yaklaşık 150 kelime) tanımlayıcı ve değerlendirici bir paragraf, ek açıklama izler. Ek açıklamanın amacı, okuyucuyu belirtilen kaynakların alaka düzeyi, doğruluğu ve kalitesi hakkında bilgilendirmektir [ve adayın kaynağa ilişkin anlayışını yansıtmalıdır]” (Kaynak: How to Prepare an Annotated Bibliography).

  • Konu bir teze dönüşme potansiyeli göstermelidir.
  • Portföy, üç kategoride gruplandırılmış okumalar içermelidir: 1. Temel 2. Genişlik 3. Derinlik. Minimum okuma sayıları sırasıyla: 10, 20, 50'dir.
  • AB öğeleri: düzenlenmiş bir koleksiyondaki araştırma makaleleri, monografiler, bölümler bir AB öğesi olarak sayılır.
  • Büyüklüğü açısından, bir "okuma" yaklaşık olarak bilişsel bilimdeki en önemli dergilerde yer alan tam bir makale olarak tanımlanabilir. Örneğin, Cognitive Science dergisindeki makaleler genellikle 7.000-12.000 kelimeden oluşur. "Okuma" kavramı da yoğunluğuna bağlıdır. Örneğin, Trends in Cognitive Sciences'ta yer alan bir makale, 3.000 kelimeden oluşmasına rağmen aynı zamanda uygun bir "okuma"dır.
  • AB'deki “açıklama”, aday tarafından maddenin amaçlanan araştırma alanıyla ilişkisini içeren kısa bir değerlendirmesini ifade eder. Bir veya iki paragraf olabilir.
  • AB, maksimum 2000 kelimelik bir kapak yazısı ile tanıtılmalıdır. Makale asgari olarak (i) konunun kısa bir tanımını, (ii) konunun bilişsel bilim için önemini, (iii) konuyu incelemek için olası yöntemleri, (iv) konu hakkında nasıl araştırma yapılacağına dair planlarınızı kapsamalıdır. ve (v) bu belirli AB'yi seçmenin mantığını içermelidir.
  • AB, bir tez konusu için güçlü bir hazırlık olarak tasarlanmıştır.

Zaman Çizelgesi

Aşağıdaki terimler, yeterlik için ODTÜ öğrenci el kitabı yönergelerini tamamlamaktadır. Aday, ODTÜ yeterlik yönergesini bilmekle yükümlüdür. Yönetmelik için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'ne bakınız.

  1. Aday, ET'nin ekleme-bırakma haftasının sonuna kadar sınava girme niyetini ve uzmanlaşma alanını(Bilgisayar&Dil, Hesaplama&Psikoloji, Psikoloji&Dil bölümlerinden biri) bölüme dilekçe ile bildirir.
  2. ET'nin ikinci haftasının sonunda, QC, danışman ve en az iki ODTÜ dışı üye dahil 5 üyeden oluşan bir EC atar. Danışman olmayan bir iç üye, eleme sürecini organize etmekten sorumlu olan komite başkanı olarak atanır.
  3. Aday, AB'sini yazılı sınavdan en az İKİ HAFTA önce QC'ye göndermelidir.
  4. EC'nin her bir ODTÜ dahili üyesi, AB'yi - QC'nin sağlayacağı bir kılavuz üzerinden - değerlendirir ve derecelendirir ve yazılı sınav için AB'ye dayalı bir soru hazırlar. ODTÜ-dış üyeler AB'yi ve/veya hazırlık ve sınav sorularını değerlendirebilir, ancak zorunlu değildir.
  5. Yazılı sınav 5 sorudan oluşmaktadır. ODTÜ dışı üyelerin yazılı sınav sorularını hazırlamaktan vazgeçtiği durumlarda, QC diğer EC üyelerinden veya üçüncü taraf akademisyenlerden soru isteyebilir. Bir yazılı sınavda aynı kişi tarafından hazırlanmış en fazla 2 soru olabilir. Aynı şekilde QC, gerekli görürse AB üyesi olmayan akademisyenlerden AB'yi değerlendirmelerini isteyebilir.
  6. Aday, sınav tarihinde yazılı sınava girer.
  7. AB 50/100 ve yazılı sınav 50/100 üzerinden olmak üzere AB + yazılı sınavdan en az 70 puan alan aday sözlü sınava çağrılır.
  8. EC, adayın alan ve doktora ile ilgili soru ve konuları tartışmadaki yeterliliği ve hazırladığı AB'ye ilişkin bilgisi açısından değerlendirildiği sözlü sınavı yapar. Sözlü sınav geçti/kaldı şeklinde değerlendirilir.
  9. Yazılı ve sözlü sınavı geçen aday elemeyi geçer. EC, başarılı veya başarısız adaylar için en fazla iki ek ders isteyebilir (NI alınmış, QC tarafından onaylanmış, minimum BB gereklidir).
  10. Öğrenci, elemede başarısız olması durumunda EC'den aldığı geri bildirimlere göre AB'sini genişletir ve/veya revize eder ve bir sonraki yeterlilik döneminde ikinci ve son bir deneme hakkına sahip olur.